donderdag 8 december 2011

Het tientje van Rutte

Even inhakend op de berichten van vanmorgen dat diverse landen scenario's bekijken voor de invoering van een eigen munt, parallel aan de Euro, om deze te kunnen waarderen.

Een goed idee, maar wie denkt dat bij het uitgeven van een eigen/oude munt de oude omwisselwaarde kan worden gehanteerd vergist zich.
Bij gesprekken over Griekenland en Italië besprak men in november een mogelijke 1 op 1 omruil, waarna wordt afgewacht hoe de wisselkoers zich ontwikkelt. Dat is ook een tactiek om speculanten de wind uit de zeilen te nemen, als de beslissing overnight genomen wordt.


Ter overpeinzing:
de Nederlandsche Bank (DNB) is door de wijziging van de Bankwet in 1998 formeel bestuurlijk onafhankelijk geworden van de staat. De Staat is nog wel aandeelhouder.
Deze wijziging was noodzakelijk opdat DNB toe kon treden tot het Europees Stelsel van Centrale Banken. Feitelijk betekent het de volledige overdracht aan de Europese Centrale Bank, waardoor Nederland niet zelf meer de gelduitgifte kan regelen.

Artikel 104 van het Verdrag van Maastricht uit 1992 bepaalt daarnaast ondubbelzinnig: "De centrale bank is in het geheel niet gehouden om de regering van krediet te voorzien, de centrale bank kan niet gedwongen worden zulk een krediet te verschaffen".

De Nederlandse regering kan nu alleen aan geld komen door dit te lenen van particuliere banken. Samen met die volledige overdracht van DNB aan de Europese Centrale Bank (ECB) is het voor Nederland sinds 1998 onmogelijk om schuldloos zijn economie van geld te voorzien. Nederland kan sinds de Bankwet van 1998 niet meer zelfstandig de hoeveelheid geld die in omloop is regelen.

Het opent wel perspectieven voor onze eigen staatsbank ABN-Amro. Alleen drijft die op geleend geld van de staat. De natte droom van Gerrit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten