donderdag 29 maart 2012

De bovenbazen

Kent u die uitdrukking. de "boven ons gestelden"? Die zijn tegenwoordig veelvuldig in het nieuws en met hun hoofd op de buis.
Met uitspraken, voornemens en meningen die naar betere, desnoods vroegere tijden doen verlangen, toen socialisten nog een mening hadden en liberalen nette mensen waren. De KVP was voor de Brabanders, de christelijken vonden hun heil op de Veluwe en kinderlokkers kregen klapjes.

En weer presteert Henk Kamp het om zijn wijsheden te spuien. Over pensioenen, werk aannemen waar het ook is en zo. En als er geen werk is, nemen we je je uitkering af. Hij wordt wel slimmer, want sommige dingen mag zijn staatssecretaris gaan zeggen.

Vroeger, zei opa, stonden de ingenieurs op de tram als conducteur. Straks staan de ICT-ers in de kassen stekjes te planten, met de mogelijkheid tot positieverbetering. Echt waar, de wethouder Werk en Inkomen van de gemeente Rotterdam heeft het zelf bedacht. Heeft ook nooit achter een toonbank gestaan.

Wist u dat er mensen zijn die in het kader van integratie in het werkproces helemaal geen uitkering krijgen. Iets heel ingewikkelds met WSW. Ze moeten wel solliciteren naar iets dat er niet is.

Voor veel werknemers was (en is) er helemaal geen keuze en was de verplichte deelname aan een (collectief afgesloten) pensioenfonds een verplichting.   
Een "verbetering" van het inkomen, alleen niet op het moment dat je er je kinderen van moest kleden, maar voor "later" als je van een AOW-tje moet zien rond te komen.  Uitgesteld loon heette dat eufemistisch, dat later tegen een lager belastingtarief zou worden belast.
       
Eerst 80% van je laatst verdiende loon, later bijgesteld tot 70% van het middelloon, dat zou je tot je dood krigen. Dat alles er van uitgaande dat je je hele werkzame leven bij dezelfde baas bleef. Zonder pensioenbreuken.
Dat ging niet, want van Gerrit Zalm is de leus dat tante Truus bereid moest zijn om te verhuizen om een nieuwe baan aan te nemen.
       
Dat heb ik ook gedaan. Ik ken 5 verschillende pensioenfondsen. En dat telt echt niet op tot het door Henk Kamp genoemde inkomen dat menige gepensioneerde zou hebben van 2x AOW of wel 2400 euri (alleenstaanden tarief).
Met een beetje geluk heeft iemand 35 tot 50% aavullend pensioen. Of wist u dat al?
       
Gekkerd, hij wel, met zijn  ambtenaren- en ministersloon. Dat is de man die van mening is dat de Nederlandse 65plusser over een kapitaal van 250.000 euro beschikt. Heeft te lang bij de FIOD gewerkt.
 Sodemieter op, komediant, neem je moer in de maling, is de toepasselijke Amsterdamse uitdrukking. Wij heten geen gekke Henkie.
Het maakt me boos, als ik er aan denk hoe mijn kleinkinderen straks verder moeten, als zulke wijsneuzen aan de macht blijven.

Mijn andere ik kunt u op Posterous vinden, daar is het vaak vrolijker.

2 opmerkingen:

  1. Politiek... je kan je blijven ergeren hé. Ben ook even gaan kijken naar die andere blog... er staat schoon volk op hoor ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik probeerde deze week me niet te ergeren... blij dat je schoon volk getroffen hebt.

    BeantwoordenVerwijderen