woensdag 7 maart 2012

Statiegeld

Stas Joop Atsma heeft een akkoord bereikt met de verpakkingsindustrie: om geen statiegeld meer op petflessen te heffen,  de industrie gaat uiterlijk in 2014 over tot deze stap, nadat het verzamelprobleem is opgelost.

De verpakkingsbelasting (wordt per januari 2013 afgeschaft) komt nu geheel ten goede aan de verpakkingsindustrie, de gemeenten draaien op voor het inzamelen van het afval en zwerfvuil. Dan gaat het ze geld kosten.

Dat akkoord wringt een beetje met de wens van de VNG vorig jaar dat het bestaande statiegeldsysteem zou moeten worden uitgebreid met andere verpakkingen dan de huidige. 
De uitspraak van Annemarie Jorritsma als voorzitter van de VNG in het journaal van 5 maart jl. bevreemdt dan ook niet, want zij gelooft niet dat het afschaffen van statiegeld zo snel tot oplossingen leidt. Daar komt uitstel van.

Het is een beetje vreemd dat in Frankrijk en Spanje al lang geen statiegeld meer wordt geheven op verpakkingen, niet op  pet, plastic of glas.
Overal staan daar speciale bakken voor op straat en iedereen gooit netjes het afval in de juiste bak. Kwestie van gedrag, ging plotseling vanzelf.


De gratis plastic tasjes bij de Carrefour en de Mercadona en andere supermarkten zijn van overheidswege afgeschaft.
Je kunt er tegen betaling van 3 cent wel een biologisch afbreekbaar tasje krijgen, maar iedereen heeft een boodschappentas bij zich. Kartonnen dozen zijn er niet bij de supermarkt, dozen worden uitgevouwen en gaan naar de recycling. Dat betekent dat ook die niet op straat naast de papierbakken belanden.

In Spanje is het rijtje afvalcontainers voor karton, plastic en glas ruim aanwezig.
En dat niet pás, maar al heel lang. Mét de grote groene containerbakken voor de vuilniszak. Je spaart je lege flessen op in de boodschappentas en gooit die leeg in de bak.
Hij staat er nog

Dat gaat prima, zwerfvuil is vergeleken tot een paar jaar geleden minimaal. Het bekende tegen een hek aangewaaide plastic langs de weg zie je nauwelijks meer.; de carretera ziet er niet  meer haveloos uit als in een wild-westfilm, omdat er door de crisis minder geld is om van die uitbundige reclameborden om de 50 meter neer te zetten.

En Nederland maar overleggen en polderen en in elke stad een ander systeem van inzamelen toepassen. 
Over de grens kijken is eng.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten