zaterdag 26 mei 2012

Bloemkoolsoep uit eigen pan.

Bloemkoolsoep met kaassoesjes
voor 4 personen | bereiding: ca. 40 min | oven: 5 minuten

Benodigd:
100 g boter - 1 grote aardappel, geschild en in blokjes - 1 ui, gesnipperd.
1 liter groentebouillon - 500 g bloemkoolroosjes - 150 cc melk - 85 g bloem - 3 eetlepels suiker
3 eieren, losgeklopt - 2 eetlepels geraspte oude kaas - 1,5 dl slagroom
snufje nootmuskaat - zout en zwarte peper - 2 eetlepels fijngesneden peterselie en foelie (naar keuze).
Persoonlijk zou ik zeker de Maggifles niet vergeten op tafel.

Verhit 25 gram van de boter in een soeppan en fruit de ui en aardappel in 3 minuten. Voeg de bouillon en bloemkool toe (wat roosjes apart houden voor de garnering) en laat het geheel 10-15 minuten pruttelen.

De soesjes
Verwarm de oven voor op 220 °C. Verwarm de melk op een getemperd vuur met 75 gram boter en de suiker in een steelpan en voeg, als de boter gesmolten is, de bloem in één keer toe. Roer door tot er een deegbal ontstaat die van de pan loslaat. Doe de deegbal in een kom. Laat het deeg iets afkoelen en voeg de eieren per stuk toe en roer ook de kaas erdoor. Kneed nog drie minuten door voor glans en kleine stukken.

Schep het deeg over in een spuitzak met een kleine, gladde mond en spuit op een met bakpapier beklede bakplaat kleine druppels op ca. 3 cm van elkaar. Bak de soesjes 5-6 minuten in de oven tot ze goudgeel en mooi gerezen zijn. Er gaan zo'n 24 soesjes op een bakplaat

De soep
Pureer de soep, roer de room erdoor en breng hem op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
Schep de soep in voorverwarmde diepe borden of kommen en verdeel de kaassoesjes erover. Garneer de soep met de bloemkoolroosjes en peterselie. Vis vooraf de foelie uit de pan.
Als u niet voor de soesjes alleen gaat, is

Naar keuze kunt u de soep vergeten en de soesjes na het bakken vullen met slagroom, een kwestie van smaak. Knip ze nog warm een beetje in om te ontwasemen en te vullen.In dat geval is het aan te raden om de soesjes te bestrooien met wat poedersuiker. Vergeet de gemalen kaas dan ook maar.


Zo'n grote schaal met roomsoesjes... ik wist het wel.
Uw buren zijn vast blij met uw versgemaakte soep of het restant van de soesjes,  als u in uw eentje bent.
En u bent wellicht blij met dit soeprecept (hoi Anna), dat ik vrolijk kopieerde en aanpaste.

Wist u dat bloemkoolsoep ook wel Mechelse soep wordt genoemd? Nee dus. Wat heb je nodig voor deze voedzame maaltijdsoep volgens onze zuiderburen?

Ingrediënten:
1 bloemkool, 450 gr aardappelen, selderblaadjes, 2 preien, 1 ui, zout/peper, 1 kop melk
Snij de dikke stam uit de bloemkool en verdeel in tuiltjes (dat zijn de roosjes).
Schil de aardappelen en snij in blokjes. Snij de prei en de ui fijn.
Meng alles in een kookpot en giet 1 liter water bij en laat zacht koken.
Zodra de groenten gaar zijn, alles mixen met de staafmixer.
Verwarm de melk en giet die bij de soep. Breng op smaak met kruiden.

Klinkt ook niet verkeerd, maar ik blijk dat al eens gegeten te hebben. Als entree, in een restaurant met Belgische kok. Heeft geen indruk gemaakt.

Geniet van uw lange weekend en de soesjes. De supermarkt is nog open.

1 opmerking: