zaterdag 26 mei 2012

Psychiatrisch handboek


Het nieuwe handboek voor de psychiatrie, dat in mei 2013 geïntroduceerd zal worden, leidt tot enige ophef. Het handboek wordt gebruikt om psychiatrische ziekten te herkennen en te benoemen.
Volgens tegenstanders van het nieuwe handboek zorgen de nieuwe regels ervoor dat normaal gedrag gemedicaliseerd wordt. Aldus een persbericht van hedenmiddag.

Het heeft te maken met het Diagnostic and Statistic Manual of Mental Disorders DSM-I to IV - waarin bijvoorbeeld asperger werd gelinkt met autisme, waardoor in 1994 een explosie aan diagnoses ontstond op dat gebied.
En met de jeugd bipolaire stoornis, die waarschijnlijk helemaal niet bestaat.
Hier is een link naar The Telegraph met een recensie van het hierna beschreven boek.

De auteur van de film Men who stare at goats (downloaden!) Jon Ronson  heeft meerdere boeken geschreven waaronder The Psychopath Test: A Journey Through the Madness Industry. Te vinden als gratis ebook op  express-files.com

Ronson bezoekt daarin ogenschijnlijke psychopaten, maar ook psychologen en psychiaters die hen hebben bestudeerd, en ontmoet Robert Hare, de auteur van de naamgevend 20 Parts Test, die toegepast wordt om psychopaten te herkennen.

Ronson huldigt het idee dat bij vele bedrijven en overheidsinstellingen psychopaten zijn leiders zijn wier gedrag tegenover aan anderen slechts kan worden verklaard door psychopatische trekken.
En hij gebruikt persoonlijk de Hare test om te bepalen of hij enige grond hierin kan ontdekken..

Hij ontmoet Toto Constant, over wie hij speculeert dat dat een psychopaat is, de zakelijk leider Albert J. Dunlap, over wie het tijdschrift Fast Company suggereerde dat het een psychopaat was.
Hij interviewt een jonge man, opgesloten in het Broadmoor psychiatrisch ziekenhuis voor behandeling als psychopaat. Die beweert slachtoffer te worden van de psychiatrische industrie en hun oneerlijke diagnose.

Hij beschrijft ook sommige van de onorthodoxe behandelingen welke uitgeprobeerd worden om een psychopaat te genezen.
Uiteindelijk  roept dit de vraag op waar de lijn wordt getrokken tussen gezond verstand, waanzin en excentriciteit.

Treffend is de beschrijving van zijn bezoek aan een congres waar psychologen en psychiaters gezamenlijk overleggen welke structuren vastgelegd moeten worden in het psychiatrisch handboek.
Alleen dat stukje al is de moeite van het lezen waard. Het laat zien hoe willekeurig een ervaring tot symptoom wordt benoemd en vastgelegd in het handboek.

Onderhoudend en leerzaam. Wel in het Engels.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten