donderdag 28 juni 2012

In de wiek geschoten

Denkt u ook wel eens aan die uitdrukking als u het nieuws leest?

In zijn wiek geschoten zijn
Spreekwoorden: (1914) In zijn wiek geschoten zijn, d.w.z. zich beleedigd gevoelen, op zijn teenen getrapt zijn; in zijn gat gebeten zijn (Zuidndl.1)), zich geraakt gevoelen; ook verlegen zijn, onthutst zijn; eig. gezegd van een vogel, wiens vleugel geraakt is. Vgl. Van Eijk...
Gevonden op spreekwoorden


"Wat ons vooral stoort is dat men niet meer de moeite neemt om onderzoek af te wachten", aldus de vice-voorzitter van de NPB, over de reacties die loskwamen op beelden van loshandige agenten.
"We zijn verontwaardigd dat mensen zo onbesuisd tekeer gaan, zonder dat ze zich afvragen welke schade dit kan aanrichten ." Bij politieagenten bedoelt hij dus, want ik dacht even wat anders.

Vanaf nu mag u aannemen dat schoppen, een knietje geen en een vuist op uw neus tot de proportionele handhavingsmiddelen van de politie horen. Bij dat onbesuisde tekeergaan.

Iedereen gaat in de klachten over de ophef (inclusief nu ook politici) er aan voorbij dat een agent een wapenstok heeft, die primair is bedoeld om te duwen of te slaan.
In tegenstelling tot een knie of een vuist.
Dáár ging de discussie over, maar opeens wil iedereen weer politiek correct zijn. De boodschapper heeft het weer gedaan.

Over spreekwoorden gesproken: Harrebomée is voor mij de topper. Spreekwoordenboek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten