woensdag 11 juli 2012

Foto van vroeger

Citaat uit een commentaar bij de gevonden foto-albums van een oud-Indiëganger tijdens de politionele acties door een gemeente-archivaris:
"Wel eens met een oud-strijder bij mij in het dorp over zijn verleden in Indië gepraat. Die wilde alleen maar vertellen dat ze met het vliegtuig een tussenstop hadden gemaakt. Toen ik doorvroeg wat er verder nog was gebeurd kreeg hij een meewarige blik in de ogen en zweeg. Heb maar niet verder aangedrongen…"via @endp

Zo stond het er en ik noest denken aan een oom van de koude kant. Als dienstplichtig soldaat als gewondenverzorger was hij naar Java geweest. Had het altijd moeilijk als hij vertelde over de gewonde en gedode soldaten die hij moest verzorgen, na vuurgevechten.
De opmerking van zijn superieuren dat hij de inlanders moest laten liggen deed hem nog pijn.
Op een avond heeft hij een monoloog van een uur gehouden, tijdens de vakantie. Op andere momenten kwam er namelijk weinig uit, anders dan afgeven op de hoge jongens, die rondneukten en zopen.


Het is er nooit echt uitgekomen, maar het meegemaakte leed had hem geen echt blij mens gemaakt.
Maar hij wilde wel nog steeds terug, om de Javaanse familie te bezoeken waar hij vaak kwam en bij wie hij een doka had mogen inrichten. De dochter des huizes speelde naar onze mening ook een rol. Heimwee kan ook zeer doen.
We hadden eigenlijk afgesproken om dan maar samen daar naar toe te gaan, maar zoals dat gaat, een half jaar later was hij plotseling overleden.

Het Niod vindt het belangrijk dat er opnieuw een onderzoek komt naar de vermeende excessen toentertijd, maar het lijkt mij fatsoenlijker om eerst en alsnog je te bekommeren om al die dienstplichtigen die eind jaren '40 voor het vaderland en de politiek een geestelijke knauw kregen, als zij al niet sneuvelden.

Dat onderzoek is er trouwens al geweest, met de commissie Zaaijer. de hoofdrolspelers op Celebes, Westerling en Spier, zijn overleden. Spier met de militaire Willemsorde.op zijn kist.
We gaan weer geld weggeven uit de ontwikkelingshulppot, let maar op. Ereschuld en zo. Anders mogen we geen korvetten leveren.

Dominee en koopman. Ik ben benieuwd wanneer die fotorolletjes weer opduiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten