donderdag 1 november 2012

De donkere kamer

Na de première op 21 februari 1963 en een redelijk succesvolle serie vertoningen in dat zelfde jaar met bijna een half miljoen bezoekers en deelname aan het filmfestival in Cannes verdween de film uit de roulatie in de bioscopen, op instigatie van de producent Freddy Heineken..
We hebben het over 'Als twee druppels water', naar het boek van W.F. Hermans 'De donkere kamer van Damocles' en deels ook naar het eerder verschenen boek 'De tranen der acacia's'.A snel deed het verhaal de ronde dat het verdwijnen van de film gebeurde omdat Heineken een affaire had met een van de actrices, model en KLM-stewardess Nan Los.
Toen bleekt dat hij zijn vrouw niet zou verlaten, verbrak zij de relatie en trouwde met coureur Gijs van Lennep, waarop Heineken besloot dat de film nooit weer publiekelijk vertoond mocht worden.
De jonkheer had een mooie autoshop in de PC Hooftstraat waar ik ooit nog autohandschoenen kocht en steenslaggaasjes voor mijn Simcaatje. Mijn vriend Co was destijds steward bij de KLM en kende Nan uit dien hoofde ook.

Tot zijn dood in januari 2002 moest je Heineken persoonlijk schrijven en verzoeken om een privé vertoning, waaraan sporadisch gehoor werd gegeven.
In 1983 probeerde de Tros vergeefs om de film te vertonen, nadat daarvoor in 1966 het de NTS als enige wel was gelukt. Het Nederlands publiek kreeg na 40 jaar de film voor het eerst echt te zien op 19 september 2003, bij de VPRO,

Het boek ligt in de bieb als boekenweekgeschenk van dit jaar, vergezeld van landelijke vertoning van de film in sommige bioscopen

Ik heb de film eindelijk kunnen downloaden via een torrent die 10 maanden lang geen zin had om op te starten; de eigenaar van de hostcomputer had hem waarschijnlijk vaak uitstaan.

De film staat nu op DVD, nadat ik in 1963 de film twee keer had gezien, met hetzelfde schoolvriendinnetje, dat ook altijd meeging naar de Westside Story en films van Godard. Jeugdsentiment.


Vandaag wordt de film opnieuw uitgezonden, gevolgd door een interview met WF Hermans uit 1962, op Cultura 24. Jammer dat het dat niet gewoon op een normaal TV-kanaal kan, zodat iedereen het kan zien.G

Geen opmerkingen:

Een reactie posten