Veel Duitsers rekenen nog om, schrijft Bild am Sonntag.
De Nederlanders ook, alleen hebben de buren het voordeel dat ze alleen maar met 2 hoeven te vermenigvuligen. Hoi Gerrit.
Het is opmerkelijk dat de Fransen en Spanjaarden dat niet hoeven te doen bij het winkelen, want de meeste supermarkten hebben daar nog steeds de franc resp. de peseta als tweede prijs op de schappen staan. Na tien jaar, het schept vertrouwen en is ook gemakkelijk bij het omprijzen, mocht de boel klappen.
Nee, dan Albert Heijn. Die had bij de overgang naar de euro een dubbele krantenpagina, waarop de oude en nieuwe prijzen stonden.
Dan konden we zien dat er goed omgerekend was.
Nou, probeer maar eens te googelen naar die advertentie. Foetsj, er valt niets meer te vergelijken om aan te tonen dat de prijsstijgingen buiten alle proporties zjn. Dat geldt trouwens ook voor de andere superkruideniers.
Omdat men tegenwoordig nogal naar het goud kijkt, vond ik het leuk om een aangepast artikel te quoten.
Mocht u nog Zeeuwse oorijzers hebben, dan bent u spekkoper.
Puur goud is te zacht om tot sieraden te verwerken. Om het te verharden worden er dan ook metalen als zilver, nikkel, palladium en koper bijgemengd, waardoor er een goudlegering ontstaat. De hoeveelheid puur goud die een sieraad bevat, wordt uitgedrukt in karaat.
Puur goud is 24 karaats.
Ter illustratie: een ring van 18 karaats goud bestaat voor driekwart (18/24e) uit goud. Voor het overige deel meestal uit zilver of koper.
Door die bijgevoegde metalen verkrijgt goud ook zijn verschillende kleurschakeringen. Roodgoud bijvoorbeeld ontstaat door bijmenging van koper en witgoud door toevoeging van zilver, zink etcetera.
Ieder gouden voorwerp dat in Nederland verhandeld wordt, moet voorzien zijn van een wettelijk keurteken, dat garandeert dat een voorwerp het juiste gehalte aan goud bevat.
In Nederland kennen we vier geaccepteerde goudlegeringen.
• 14 karaat ( 585/1000 )
• 18 karaat ( 750/1000 )
• 20 karaat ( 833/1000 )
• 22 karaat ( 916/1000 )
Hoe kun je zelf de waarde van sieraden berekenen?
Wie een gouden sieraad wil verkopen, moet uiteraard eerst weten wat dat waard is. En dat kan iedereen thuis zelf uitrekenen.
Je hebt daarvoor alleen een keukenweegschaal nodig.
Voorbeeld: Stel een ketting draagt het keurteken "585" en is 40 gram zwaar. Dan reken je als volgt: 40 x 585, gedeeld door 1000.
Resultaat: de ketting bevat 23,4 gram fijn goud. Op het moment van schrijven ligt de actuele goudprijs rond de 39 euro per gram.
Dat betekent dat de ketting 912 euro waard is. Bij goud met een stempel van 750 of 833 moet de formule uiteraard aangepast worden.
Geplakt en ingekort uit Artikeljes
Geen opmerkingen:
Een reactie posten