Al eerder viel me op dat mensen met een sociale uitkering van de gemeente dringender aan het werk moeten. Daar is niets verkeerds aan, ware het niet dat dat allemaal door ambtenaren wordt geregeld.
En wees eens eerlijk: geef een ambtenaar een sigarenwinkel en hij is zonder connecties binnen ene half jaar failliet. Doet een voetballer het beter.
Zo is het ook met die werkverschaffing. Een Rotterdamse wethouder bedenkt een plan en de Westlandse tuinders liggen handenwringend tussen de planten. Want ja, een Pool achter de kas is toch goedkoper dan een uitkeringstrekker uit Rotterdam En gewilliger, lees zonder weerwoord. Hebben we het niet over de reëel aanwezige voorraad werk.
En uitkeringstrekkers aan de slag zetten in het gemeentelijk groen, in de wetenschap dat dat voor maximaal zes weken is, is ook geen binnenkomer. Zeker als je weet dat de SZW'ers die dat werk ook doen, er ook uitgaan. Alles voor de statistiek. Dat die zes weken als werk gelden en er een nieuwe intake moet plaatsvinden, inclusief even een tijde geen uitkering betalen, daar hoor je niemand over.
Toevallig heb ik een en ander van zeer nabij kunnen meebeleven en de tranen springen je in de ogen als je denkt aan minder weerbaren, die uiteindelijk de vernieling ingaan wegens het ontbreken van een voorschot, ergo de huur en/of de energieekening niet kunnen betalen. Brood bij de Lidl is zeer goedkoop, dus waar hebben we het over. Toch?
Daar sta je dan als timmerman 1 die met 1800 euro naar huis kwam. Toen de bouw nog liep.
Nu is de nieuwe gimmick bij de sociale diensten en UWV (als die laatste al iets doet aan vacaturebegeleiding) de opleiding tot asbestverwijderaar met behoud van uitkering en baangarantie. Ik schreef daar eerder over. Straks hebben we een legertje asbestverwijderaars zonder baan.
Nu blijkt dat als je het examen bij het opleidingsinstituut niet haalt, je dat over moet doen. Begrijpelijk, maar er blijken mensen te zijn die al 7 (zeven) keer gezakt zijn. Wellicht niet geschikt om de kennis op te doen, dat kan, en dan zou je kunnen overwegen om een andere opleiding te gaan volgen, c.q. om tegen een baan op te lopen buiten de asbestbranche.
Maar dat kan niet zonder meer: in het geval van stoppen met de studie en kiezen voor iets anders (ook werk) heeft als consequentie dat volgens de kleine regeltjes in het contract je de studiekosten moet terugbetalen.
Hé, daar willen we meer van weten, want volgens mij moet je alleen studiekosten terugbetalen na het behalen van een diploma in combinatie met een vertrek uit dienstverband.
Een beetje slimme vent geeft toch echt de voorkeur aan 1200 euri netto in plaats van een lousy 700 minimumuitkering, war je echt geen wasmachine of breedbeeldscherm bij geleverd krijgt. Droog brood met spekvet en eens per week naar de voedselbank.
De goeie ouwe tijd, net wat u zegt. Die komt sneller dan u misschien denkt. Zo wordt een dubbeltje inderdaad nooit een kwartje.
Met dank aan degenen die nog nooit van een knaak een daalder hebben gemaakt.
Wie de studiekosten betaalt is me nog niet duidelijk: de gemeente of de toekomstige werkgever.
Iemand heeft bij de gemeente Rotterdam klaarblijkelijk een deal gesloten met diverse bedrijven uit de branche. Daar zijn afspraken gemaakt over opleiding en indienstneming, maar ik denk voorshands dat de gemeente de kosten maakt en dat het uitzendbureau alles vergoed krijgt.
Dan is het ergens begrijpelijk dat je kandidaten zeven keer laat zakken. De gemeente betaalt wel.
Eigenlijk hebben we het hier over knechting, want zo kom je als kandidaat asbestverwijderaar nooit weg. Slagen en werken, of alles terugbetalen. Zeven keer zakken, wie controleert die examens eigenlijk? Dat is niet niet vinden op de gemeentelijke website.
Ik vermoed zomaar dat als de verplichte kandidaat niet kan betalen het gewoon van zijn uitkering wordt ingehouden.
Dat gaat volgend jaar wat worden als er meer zaken onder de hoede van de gemeenten gaan vallen. Mantelzorg gaat dan een groot woord worden, net zoals de uitdrukking 'follow the money'.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten