zondag 20 mei 2012

De Rekenmeester van Kunduz

Het gezegde luidt dat als je een ambtenaar een sigarenwinkel geeft, hij die binnen 3 maanden failliet heeft. Laat staan dat je een parlementariër daar op los moet laten.
Maar die kun je wel economische adviezen laten geven zoals weer 40 uur per week gaan werken want dan komen we uit de recessie.
En geen Goede Vrijdag, Hemelvaart, tweede Paas-, Pinkster- en Kerstdag meer.

Wel voor hetzelfde loon. Vergetend dat indertijd de arbeidstijdverkorting inleveren betekende, maar ook ruimte maken voor de jongeren.

Volgens Wouter Koolmees van D'66 kan Nederland alleen “werkend uit de crisis” komen. Nederlanders werken maar 1377 uur per jaar, het minst van alle geïndustrialiseerde landen, blijkt uit een onderzoek van OESO. Zegt Wouter. Statistiek en zo, u weet wel.


Uit die berekening blijkt dus dat wij slechts 36 weken werken. Althans, dat wil Koolmees ons doen geloven. U heeft 16 weken per jaar vakantie, bent ziek, zwak en misselijk, zorgt ook nog eens voor uw zieke moeder.

In het parlement misschien, dat kan kloppen met die 4 daagse werkweek en 16 weken vakantie (dat heet reces, dan is men teruggetrokken voor beraad en reflectie)..
Recessie is wat anders, maar daar hebben ze bij de Kunduz-gang nou net geen verstand van. Een sigarenzaak, wat ik zei.

Menigeen die nog werkt doet op jaarbasis 47 werkweken maal 38 uur = 1786 uur.
En dan praat ik niet over hen die gewoon 40-48 uur in een week maken, niet extra betaald, maar gewoon omdat het werk af moet.

Hier in Spanje worden ook pogingen gedaan om de feestdagen te minderen, met weinig succes. Men werkt hier overigens in tegenspraak tot beweringen gewoon 38 tot 40 uur per week. In de winkels ligt dat nog hoger, ondanks de siesta, die een lange pauze is vanwege het klimaat. Je werkt hier van 9.30 tot 13.30 en van 16.30 tot 20 of 21 uur.

En in Spanje word je gewoon gekort in uren én loon als de baas kan aantonen dat de bedrijfsomstandigheden daar aanleiding toe geven. Is wettelijk geregeld onder de huidige regering.
Dan kun je met een beetje statistiek inderdaad aantonen dat men korter werkt dan in het noorden.

Die Koolmees toch. Onthoud u die naam goed? Wouter is een van de samenstellers van het Kunduz-akkoord en wil graag blijven meedoen. En niet meer rare uitspraken gaan doen als ik mijn blogje al af heb. Zeker niet op zondag, dat is een vrije dag.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten