zondag 1 juli 2012

Pension Zeezigt


(Wat voorafging: Bij het aanschouwen van zoveel geluk besloten zij tot aankoop van een villa aan de kust. Geschakeld en met twee verdiepingen.  Men richtte zich op de toekomst en begon een familiepension. Het werd te druk en ze gooiden het over een andere boeg)

Het vervolg
Vanwege de regelmatige schade die werd aangericht besloot men om paren met kinderen niet meer toe te laten. Het interieur van het pension kreeg een opknapbeurt en spoedig gonsde het in de gangen en kamers van tevreden mensen die volledig tot rust kwamen in de sfeervolle ambiance.


's Morgens werd het ontbijt geserveerd in de serre met uitzicht op zee. Op elke tafel stond een mini-afvalemmertje van glanzend staal, zodat de gasten niet werden geconfronteerd met eierdoppen en natte servetjes.
Regelmatig kwam de eigenaresse langs met een stoffer-en-blikje om de gemorste kruimels van het tafellaken te vegen. Bij haar naderen hief men bereidwillig de armen om ruimte te bieden

De bevallige bewegingen die zij hierbij toonde spreidde een rustgevende sfeer onder de gasten. Sommigen toonden een glazige blik bij het aanschouwen van de over de tafeltjes leunende struise matrone. Bij haar vragen of alles naar wens was, werden de ogen opgeheven, als voelde men zich betrapt bij het wegdromen naar de zuilen van Agrippina.

De regelmatige aanwezigheid 's avonds van de eigenaar onder de eettafel ten behoeve van het oprapen van gevallen bestek gaf wel een diepere glans aan de regel 'uw d.w., aanbevelend' in de annonce van het familiepension.  Discretie was alles. Het dessert was eveneens van goede kwaliteit.

De bediening op de kamers, waar het ontbijt op bed en het bad vol laten lopen inbegrepen waren, was een 'Geheimtipp' onder de gasten.
Een roodharig dienstmeisje had de eerste verdieping onder haar hoede en een brunette verzorgde de twee appartementen-en-suite op de tweede.

Men kon tijdens het ontbijt op de kamer genieten van het uitzicht, zowel op de duinen en de zee, als op de lange benen van de brunette. Men liet zich de rug en de haren wassen en kon toezien hoe het bed werd opgemaakt.
De souplesse van de roodharige kon wederom worden aanschouwd als zij 's avonds het origineel Duitse eiderdonzen dekbed opensloeg. En daarbij ook behulpzaam was met het afdrogen met een grote dikke badhaddoek.

De brunette was graag bereid om wie het wenste voor het inslapen toe te stoppen.
Zij schudde dan ook de hoofdkussens nog eens lekker op en daar zij van goede huize kwam, was zij voorzien van een goede conversatie en goede getuigschriften..
Als zij je in slaap bracht met haar woorden waren dromen niet meer nodig.

Geriefelijk nam zij soms plaats in het midden en dan kon het wel eens wat langer duren voordat de ogen toevielen. Maar meestal nam zij eenvoudig plaats op de bedrand, naar keuze links of rechts, vanaf het voeteneinde gezien..

Voor aanvang van het diner kon men bij intekening aangeven door wie men wilde worden toegedekt.
Bij een volle bezetting wilde het dan wel eens gebeuren dat de matrone en haar echtgenoot bijsprongen, maar nooit samen. Het was tenslotte een goedburgerlijk pension zonder fratsen.

De ouderwetsche formuleering: Uwe u liefhebbende - is langzamerhand geheel (vervangen)  ... met desgewenscht Uw of Uw d.w. of Uw d.d. (dienstwillige dienaar) er vóór.). Na het lezen daarvan was dit blogje gauw geschreven.

2 opmerkingen:

 1. Een mooi blogje dat ik met een glimlach heb gelezen. Goed gevonden moet ik zeggen @->--

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je. Een kleine gedachtenkronkel is genoeg. Die juffrouw in het hemelbed roept ook om aandacht.
   Je bent snel van reageren moet ik zeggen,

   Verwijderen