woensdag 21 december 2011

PGB


Alweer wat langer geleden commentaar gevonden van ene mij onbekende 'fjf', die het vast wel goed vindt dat ik het knipsel citeer, want het is stil rond het PGB.

Er is in de panelen vaker en wellicht vakkundiger over geschreven, maar het is stil rond dit onderwerp, dus wat aandacht kan geen kwaad.
Het is een lang stuk, dat wel. En dan heb ik mijn eigen commentaar in relatie tot het begrip mantelzorger er nog niet bijgeschreven.
Dat komt nog wel, als ik weer boos word.

Goed, citaat:
Het was al langer bekend dat het afschaffen van het PGB nooit enige bezuiniging zou gaan opleveren. Inderdaad er wordt gefraudeerd met het PGB en daar moet dan ook hard tegen opgetreden worden, vooral door die obscure PGB-administratie kantoortjes eens grondig door te lichten.

Wat veel mensen niet begrijpen is dat het het Centrum Indicatie Zorg is dat bepaalt wie recht heeft op welke zorg. Indien je een indicatie hebt gekregen voor bepaalde zorg dan is aan jou de keus om die in natura te ontvangen of via een PGB.
Daarbij is PGB goedkoper voor de staat omdat er netto iets van 20% minder uitgekeerd wordt.

Bij zorg in natura gaat het geld naar zorginstellingen die allemaal dure managers in dienst hebben die ook betaald moeten worden.
Dus als cliënt ben je vaak slechter af met zorg in natura omdat de overhead vaak hoger is dan de 20% die minder krijgt dan als je kiest voor PGB.

Bij PGB komt het er op neer dat je feitelijk zelf het management doet. Een belangrijke reden waarom mensen voor PGB kiezen is omdat ze daarbij de regie over hun eigen leven kunnen houden en daardoor vaak in staat zijn om een redelijk normaal leven te lijden, want zorginstellingen (vooral diegene met veel management) zijn vaak uiterst inflexibel.

Dus als je er even over nadenkt is het afschaffen van het PGB helemaal de verkeerde maatregel, want naast dat dat het leven van een groot aantal mensen ingrijpend verslechtert, zal het op den duur geen enkele cent besparen.
Als het er alleen maar om te doen was om de fraude te bestrijden, komt dit ongeveer neer op het afschaffen van het openbaar vervoer omdat er zwartrijders zijn.

Het is de reinste vorm van symboolpolitiek.
In plaats dat er nu eindelijk eens iets gedaan wordt aan al die disfunctionerende zorginstellingen met dikke managementlagen (veroorzaakt door decennia-lange fusiegolven), gaat men nu aan de verkeerde kant snijden, waardoor al die verzorgingsinstellingen alleen nog maar verder kunnen groeien.

Veel dementerenden betalen al een eigen bijdrage, want zodra je zorg ontvangt (met of zonder verblijf) moet je een eigen bijdrage betalen. Beide soorten eigen bijdrage zijn inkomensafhankelijk.
Vrijwel alle dementerenden hebben op een gegeven moment zorg nodig omdat die niet meer geleverd kan worden door de mantelzorgers.
Dementie is zeer belastend voor de directe familieleden die vaak gedwongen worden om als mantelzorger op te treden. Veel mantelzorgers zijn dan ook overbelast.

Zodra je in een verzorgingstehuis opgenomen moet worden, en dat moeten uiteindelijk alle dementerenden omdat de zorg in de laatste jaren te zwaar is om door mantelzorgers gedaan te worden, moet je een veel hogere eigen bijdrage gaan betalen.

De eigen bijdrage waar het hier nu om gaat moet betaald worden zodra iemand waarbij dementie is vastgesteld behandeld moet gaan worden. Behandeling omvat hier, als ik het goed begrijp, ook begeleiding en dagbehandeling.

De grote vrees is dat de eigen bijdrage dementerenden en hun familie juist nog meer zal afremmen om hulp te zoeken, met als gevolg dat dingen in de thuissituatie uit de hand lopen (door overspannen mantelzorgers) waardoor dementerenden eerder dan anders opgenomen moeten worden in een verzorgingstehuis. Er is al aangetoond dat het relatief goedkope casemanagement er voor zorgt dat dementerende veel langer thuis kunnen blijven leven.

Overigens is het wel vreemd dat je voor de ene kostbare ziekte wel een eigen bijdrage moet betalen en voor de andere niet. Waarom moet je wel een eigen bijdrage betalen (tot maximaal 2.097,40 per maand) als je lijdt aan Alzheimer, maar niet wanneer je kostbare operaties moet ondergaan of afhankelijk bent van dialyse?
Einde citaat.

Geplakt en aangepast vanuit powned-tv.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten