donderdag 8 maart 2012

Lunchbox: strooizout

Bij het nieuws: 'Pools strooizout niet schadelijk', meer EU-landen getroffen VK

Over het strooizout dat vervuild zou zijn: vervuild of niet, de kluit is al 12 jaar besodemieterd.

Tsjechië staakt de import van Pools zout tot het land de lijst met bedrijven overlegt
die het zout hebben gekocht.
Het zout zou gebruikt kunnen zijn in conserven zoals augurken, zilveruitjes, in brood, vlees, vis en kruiden, maar:

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit begint een onderzoek naar Poolse voedingsproducten waarin mogelijk strooizout is verwerkt.
- Sinds de Q-koorts ontdekking is er dus nog niets veranderd. Gaat u rustig slapen, als wij iets weten informeren wij de Unilever.

"De kans is erg klein dat strooizout in voedsel gevaar oplevert voor de volksgezondheid." Dat zegt hoogleraar milieutoxicologie Tinka Murk (Wageningen). Ze reageerde op het onderzoek dat de NWA als hierboven gezegd instelt.

Alleen in duurdere soorten strooizout zit soms antivries, aldus Murk. Het meest gebruikte antivriesmiddel is ethyleenglycol en dat is alleen giftig als het in grote hoeveelheden wordt ingenomen. 'Dat krijg je nooit binnen via voedsel.' zegt Tinka.
- Ik zie grote houten en stalen kuipen met ingelegd zuur voor me, dat sap gooien ze zeker weg.

Zij spreekt er niet over dat er eerder onrust heerste dat de combinatie van kaliumnitraat en nitrosamine, dat mogelijk in het wegenzout verwerkt is, kankerverwekkend kan zijn.
Een  losse opmerking die doet denken dat dat niet zo is, maar het gaat niet om de combinatie, Nitrosamine op zichzelf  is bewezen kankerverwekkend en kaliumnitraat heft dat niet op.

Kaliumnitraat kun je daarentegen gebruiken om prachtige knalbommen te maken. Dat gele spul dat je vroeger op een bout smeerde en dan vastklemde met een moer. Omhoog gooien en hard weglopen. Bam!. Of was dat nu chloorkalie?
Het hielp ook ontzettend goed als smeerseltje in een flesje tegen jeugdpuistjes. Of is dat magnesium? Vanwege de genuttigde lunch zonder afbeelding.

Zaterdag haal ik weer haring met een uitje en een zure bom. Ik vertrouw die Tinka wel. Ik ben een alpha.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten