dinsdag 15 mei 2012

Dove kwartel


Iemand het gemoed toedraaien. Kent u die uitdrukking?
Dat was een veel voorkomend gebruik in vroeger jaren, toen je je tot de spreker moest wenden om iets goed te verstaan (afgezien van de beleefdheid).

"Ik leg mijn oren te luister", zei Wim Sonneveld al. De reden was duidelijk, een gehoorapparaatje bestond toen (we praten van voor de oorlog) uit een bakelieten en later chroommetalen batterijhouder, met een ingebouwd microfoontje. Er zat een snoertje aan met een oordopje, en het zat in de borstzak of daaromtrent.
Mijn oom Piet had zo'n ding, in de la van zijn bureau.

Ik heb ook zo'n klein gehoorapparaatje. Dat eenzijdig beetje doof worden komt met de jaren, na de periode van selectief doof zijn.

Waarom vertel je dat,Bo? zult u zich afvragen. Wij weten heus wel wat zo'n kek ding achter je oor doet.

Nou, het zit zo, in de tijd van gisteren slapen gaan en vanmorgen wakker worden is het nieuws uitgelekt dat de Kunduz-gang een besparing van 250 miljoen euro heeft gevonden bij het grote mens-erger-je-niet spel.
De verliezer had de opdracht uit te vinden waar in de gezondheid iets te halen viel zonder dat er teveel bezwaar kwam.
Bij het gehoorapparaatje, riep Pechtold, want er luistert toch niemand naar ons. Goed idee, vonden ze allemaal (CDA, VVD, CU, GL, D66).

Vanaf volgend jaar, 3,5 maanden na de verkiezingen van 12 september, zit het gehoorapparaatje niet meer in het basispakket van de zorgverzekering. 250 miljoen, jaja, dat schijnt te zijn doorgerekend door de spindokters.

De goedkoopste uitvoering is volgens uw audicien die twee keer 's jaars een gratis gehoortest aanbiedt aan heel Nederland, verkrijgbaar voor 500 euri. Bent u aanvullend verzekerd, dan is dat 750 euri. Per stuk.

Waarom die hoge prijs? Nou, dat staat zo in de zorgpolis als maximum, na overleg met de branche. Dat de kosten in het aanmeten zitten bij de oorarts, dat zegt niemand.
Hadden die ambtenaren wat zakelijk inzicht gehad, dan hadden ze 100 euri geroepen.

Ik schat de kostprijs van het ding op 3 euri. Plastic, printplaatje uit de machine. Een setje batterijtjes er voor is duurder.
Er schijnen goedkopere exemplaren te bestaan, maar wie die levert weet niemand, want die hebben geen contract met de zorgverzekeraar.

Benieuwd wie straks de rollator ontdekt als object désirée. Oh wacht, was dat al niet....?

1 opmerking:

  1. Besparingen, en nog eens besparingen... 't is hier niet anders hoor!

    BeantwoordenVerwijderen