vrijdag 4 mei 2012

Kunst omdat het kan


Die collectie schilderijen uit het museum van Dirk Scheringa  werd bij het dreigende faillissement van DSB Beheer door de verhuizers van de Amrobank snel weggehaald. In overleg met de curatoren uiteraard. Verzekerde waarde rond de 45 miljoen euro.
De collectie werd vervolgens in onderpand gegeven aan de Nederlandse vestiging van de Deutsche Bank

Via de Deutsche Bank kwamen 1000 van de 1250 schilderijen en kunstwerken in handen van miljonair Melchers.
Op de televisie verkondigde Melchers een tijdje geleden al dat hij de collectie via de Amrobank (hoi Gerrit) had kunnen verkrijgen en hij ze onder ging brengen in een nieuw museum in Gorssel.

Als dank voor de bemiddeling had hij de bemiddelaar (hallo Gerrit) ook in staat gesteld om enige schilderijen te bemachtigen, want die was zo gek met de doeken van Carel Willink. En ook met Pyke Koch. Wat daar voor betaald is blijft onbekend.

Willink - portrait of lady - 1930

Als je dan nu leest dat de overnameprijs 15 miljoen euro bedroeg, mag je wel zeggen dat zo'n vriendendienst wel een paar doekjes waard is.

Er zijn nu een paar curatoren die aan de crediteuren gaan uitleggen waarom de boel voor een derde van de waarde is versjacherd. 30 miljoen foetsj.
Daar hadden Boymans en het Stedelijk toch interesse voor moeten hebben, maar we hebben ze niet gehoord. Eigenaardig.

Voor die 15.000 (zegge vijftienduizend) euro per schilderij had ik ook wel een Pyke Koch willen hebben. Dat is toch geen geld. Spreekwoordenboek 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten