donderdag 26 juli 2012

De Moren komen

Gisteren kwam ik terug van een boodschap buiten het dorp en dacht nog even bij de Mercadona langs te gaan.
Dat ging dus niet; de weg werd versperd door een paar lokale dorpsfanfares, die swingend naar het centrum liepen. Op weg naar het indrinken en -eten, omdat om 18 uur de grote intocht van de Moren zou plaatsvinden. Ter gelegenheid van de feesten van de Moros y Cristos, zeer oude feesten in veel steden in Zuid-Spanje.


Na enig rondjes rijden bleek de Merca gesloten (had ik kunnen weten) en na enig verder rondrijden belandde ik op de Colón, om zo als enig triomfator bij mijn huis te komen. Langs de hele straat over een lengte van zo'n 300 meter staarden mij aan weerszijden op de stoeprand lege blauwe plastic stoeltjes aan, in afwachting van de Moorse horden.
Waar in de andere hoofdstraat tribunes zijn gebouwd, volstonden hier die stoeltjes, omdat er hier maar twee optochten komen..
De strandschoonmaakploeg is met 50% verkleind, het budget van het festival ook, maar iemand is gek genoeg bevonden om 900 stoeltjes te fourneren. Want er moet gefeest worden.

De optocht heb ik gemist, want de logés hadden vertraging met het vliegtuig. Op het vliegveld bleek de boel weer eens omgegooid te zijn. De nieuwe terminal is achterlijk groot, de oude terminal ligt er verloren bij. Iets van nieuwe schoenen willen omdat er geld voor was.
Waar je tot nog toe bij aankomst kon stoppen om iemand op te halen, word je nu naar het onderdek van de terminal gestuurd, waar je fout kunt parkeren bij de bussen. Driekwart leeg en geen plek voor particulieren. Nieuw design en als passagier moet je een paar kunstgrepen uithalen om op het lagere dek te komen. Gelukkig zijn er dan mobieltjes. Laat thuis dus.

DESFILE
Programma voor vanavond:
-- A las 21.00 horas.-
CRISTIANO que se iniciará en la Calle Colón para continuar por la Avda. del País Valencià y finalizar en la Plaza de la Generalitat. Desfilarán las tropas en el siguiente orden: Tambores, Bandera de la Asociación Santa Marta, Almogavers, Marinos, Cazadores, Voluntarios, Pescadores, Catalanes, Artillería Cristiana, Contrabandistas, Piratas Corsarios, Destralers, Labradores y Rey Cristiano con su escolta.


Het gevolg van de Morenkoning bestaat uit:
DESFILE MORO que se iniciará en la Calle Colón para continuar por la Avda. del País Valencià y finalizar en la Plaza de la Generalitat. Desfilarán las tropas en el siguiente orden: Tambores, Bandera de la Asociación Santa Marta, Moros de Capeta, Moros Mercaders, Artillería Mora, Moros Pak-kos, Guardia Negra, Beduinos, Piratas Berberiscos, Tuaregs, Moros del Riff, Negres, Artilleria del Islam y Rey Moro con su escolta.

Morgen worden de landingen vanuit zee uitgevoerd, die dan heldhaftig zullen worden afgeslagen. Dat begint om 1800 uur en eindigt de volgende morgen om 04.45. Vuurwerk aanwezig, alsmede donderklappen. De schepen liggen al opgetuigd in de haven.
Ik ken mensen die tijdens deze feesten hun heil ergens anders zoeken, want behoorlijk slapen is alleen overdag mogelijk. Mij hoort u niet klagen.

1 opmerking:

  1. Ach ja, een mens moet er wat voor overhebben hé! Geniet ervan @->--

    BeantwoordenVerwijderen