zondag 31 maart 2013

Vrolijk Pasen

Elke doordeweekse avond mogen we genieten van een opvoering van een lied voor de koning, waarvan het de bedoeling schijnt te zijn dat dat landelijk wordt gezongen tijdens het moment van de inhuldiging van Willem Alexander.
Men gaat landelijke straalverbindingen leggen om op de televisie te laten zien hoe groot de saamhorigheid en liefde voor elkaar is.

Als ik ergens een hekel aan heb is het wel aan dat geforceerde gemeenschapsgevoel dat je door onbekenden wordt aangepraat.
Als ik saamhorig dan wel solidair wil zijn of mijn aanhankelijkheid wil tonen komt dat vanzelf wel. Die hoeft men mij niet op te leggen, dat werkt meestal averechts.

Ooit heb ik als jongetje met de hele school en met heel veel scholen samen in het Olympisch Stadion gestaan. Daar moesten we op verzoek van een gemeentelijk feestcomité gymnastische bewegingen uitvoeren op de tonen van een polka. Luister en huiver. Oktoberfestband Die Kirchdorfer – Bayerische Polka (Solo für Posaune)
Nog nooit zo'n grafhekel gekregen aan een lied dat meer van een mars weghad. Acht weken van tevoren twee keer in de week oefenen in plaats van gymnastiekles.
Daar komt waarschijnlijk dat recalcitrante van, al zat dat al behoorlijk in de familie.

Goed, het is geen paasgedachte. Die is er niet als je leest hoeveel mensen in verdriet worden gestort door het bericht dat hun club stopt met voetballen in de eredivisie. De club gaat failliet, d.w.z. de profafdeling.
Nou en? Besteed je contributie aan de amateurs en niet aan overbetaalde voetbalpikkies die voor hun 30-ste binnen moeten zijn, want sigarenwinkels worden niet meer weggegeven wegens onrendabel.
En dan de gemeente Eindhoven die 42 miljoen in PSV stopt en dan roept dat de EU daar niets mee te maken heeft. Want als de club niet afbetaalt haalt Eindhoven gewoon de grond onder het stadion vandaan. Breken ze als het moet het hele stadion voor af. Geld speelt geen rol.

Nu het goede nieuws. Het schijnt, het schijhijnt, dat het aanstaande koningspaar toch een wens heeft voor een geschenk. Eerst niet, nu wel.
Omdat de regering van Nederland niet wenst te investeren in onderzoek naar kanker (dat schijnt niet haar taak te zijn) gaat het Paar een oproep doen om in plaats van uw geld te steken in onnutte liederen en balspelen een paar stenen te kopen voor het Prinses Maxima Kinderkankerziekenhuis.

Kijk, daarmee krijg je het volk gemotiveerd en die koning kan voorlopig niet meer stuk. Die wordt nog populair.
En de genodigden voor de inhuldiging mogen alleen bijwonen als ze ook hun steentje hebben bijgedragen. Kaartjes â 1.000 euro aan de kerkdeur verkrijgbaar. Van de Nieuwe Kerk waar mijn moeder ooit gedoopt werd.


Ik wens u een Vrolijk Pasen met de bijbehorende paasgedachten.


1 opmerking: