dinsdag 27 maart 2012

Gezond weer op

"Als het kabinet voor is zijn wij tegen" - Jaap van der Scheur.

Niks geen meer keuze en lagere prijzen voor de zorgverzekering zoals die tijdens de invoering in 2006 beloofd werd. Het is alleen maar duurder en slechter geworden.  En  marktwerking is voor een grote groep mensen niet van toepassing.

Gisteren ging het deksel een beetje van de doos van Schippers: we mogen volgend jaar kiezen! Betere zorg tegen hogere prijzen of de huidige uitgeklede zorg tegen ook te verhogen prijzen. De knevel of het wurgijzer, u mag kiezen.

Zalm heeft het glijmiddel aangebracht, van Boxtel en Wiegel smeerden het in,  Hoogervorst heeft de boel opgerekt en Rutte begaat met Schippers de ultieme daad. 

Ik heb wat losse notities bij elkaar geveegd, ter informatie, voor zover u daar interesse in heeft. Eigen opinie, verre van compleet.

In Spanje is de zorg gratis voor haar gepensioneerde burgers., evenals de medicijnen, via de Seguridad Social. Dat is een ouderwets ziekenfonds zoals dat ooit in Nederland naar tevredenheid werkte. De tijd dat licht, water en gas in 1 hand waren.

Er wordt hier meer gebruik van zorg gemaakt en veel meer medicatie verbruikt en veel meer duurdere ingrepen gedaan. Spanje moet gaan bezuinigen en wil men die zorg niet meer gratis maken. De zorgkosten per maand bedragen voor een Spanjaard rond de 40 euro per maand.

Medicijnen haalt een Spanjaard bij de apotheek tegen betaling. Op het groen gekleurde recept krijgt hij ter plaatse 40% korting, de gepensioneerde en de zuigeling tot 2 jaar 100%, op vertoon van het rode recept.
De apotheker is degene die het eerste consult verricht voor velen, want er wordt volop advies gegeven; veel medicijnen zoals ant-depressiva zijn hier zonder recept verkrijgbaar, al zit er daar een kentering in vanwege EU-regels.

Beter gesitueerde Spanjaarden hebben een aanvullende verzekering, in de vorm van een particuliere polis die voorziet in direct beschikbare dokter en  opname in een particulier ziekenhuis. Dat komt veel vaker voor dan je denkt, want de lokale (streek-)ziekenhuizen zitten  bomvol, met lange wachttijden.

Als je naar de dokter wil gaan, dien je een afspraak te maken. De wachttijd is gemiddeld 3 werkdagen voordat je hem mag zien. Snelle hulp bij het ziekenhuis gaat alleen op vertoon van een 'urgencia', uit te schrijven door de huisarts. Zie dan maar eens langs de assistente te komen.

Een ambulance bellen bij nood is een oplossing; het is dan ook verbazingwekkend hoe vaak je een ambulance langs hoort komen. U kunt een noodambulance treffen of 2 concurrenten. Dan kan het gebeuren dat er eerst langs de huisarts wordt gereden, om te controleren wie de rekening gaat betalen. En dan kan het gebeuren dat je van de ene in de andere ambulance wordt getild, Echt waar.

Het kan wel gebeuren dat je bij een hartinfarct naar het universiteitsziekenhuis van Valencia of Alicante wordt gebracht, afhankelijk van de afstand.
In een Spaans ziekenhuis is het gewoon dat een familielid de hele dag (en nacht) bij de patient is. Slaapstoel aanwezig. Ziekenzalen ben ik hier nog niet tegengekomen, gemengd slapen ook niet, in tegenstelling tot Nederland. Twee op een kamer is hier de modus.

Er wordt in ieder geval in Spanje niet bezuinigd op de pensioenen. Maar die waren al laag. Net zoals het minimumloon.
Een kamermeisje of een medewerker in een café of restaurant krijgt  een uurloon van €  3-5 euro per uur. Het gemiddelde maandloon  ligt ruim onder de € 1000 netto. En loonsverlaging is in Spanje aan de orde van de dag

Overmorgen is in Spanje de algemene landelijke staking tegen de bezuinigingen. Wat dat betreft zijn de vakbonden een stuk assertiever dan in Nederland.

"Willen jullie naar de Dam, dan gaan we naar de Dam", is een uitgestorven kreet. Toen liepen er nog kerels voorop die niets verkwanselden voor een topjob in de gezondheid. Hoi Edith, al gepakt?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten