woensdag 25 april 2012

Pasfoto

In Heerhugowaard was een paar jaar geleden ophef over de pandgestapo van de sociale dienst die klakkeloos binnenviel bij mensen om tandenborstels en toetjes te tellen. Ze werden teruggefloten door de Nationale Ombudsman, maar waren te beroerd om toe te geven dat ze op een verkeerde manier naar de letter van de wet hadden gehandeld.

En dan lezen we op Kleintje Muurkrant dat diverse gemeenten,  waaronder Heerhugowaard,  bedrijven blijken in te huren die met fotoherkenningsapparatuur op internet bijstandsgerechtigden proberen op te sporen die iets doen waarvoor ze geen toestemming hebben.

De betrokken gemeenten leveren van een bepaalde persoon pasfoto’s en ook foto’s die door de sociale recherche zijn gemaakt, waarmee vervolgens met fotoherkenningssoftware op internet gespeurd kan worden naar foto’s waar de betrokkene op staat. En zijn eventuele partner. Twee tandenborstels, weet u nog?


Die internetfoto’s onderzoekt men vervolgens nauwkeurig, waarbij wordt nagegaan bij welke activiteiten de foto’s werden gemaakt.
Diverse gemeenten hebben een project uitgevoerd waarbij bijstandsgerechtigden werden herkend op vakantiefoto’s op o.a. Facebook.
Men ging daarbij na of die betrokkenen wel aan de gemeente om toestemming hadden gevraagd om op vakantie te mogen gaan.

Voor de herkenning is het niet nodig dat bij de foto ook de naam van de betrokkene staat vermeld. De software matcht automatisch een internetfoto met de foto van die de gemeente aan het bedrijf heeft verstrekt. Identiek aan het systeem dat in het openbaar vervoer wordt gebruikt.

Dat impliceert dat er een continue controle bestaat op de zogeheten persoonlijke en beschermde pagina's van uw sociale media. Verbaast me niets.
Het is nog steeds onbegrijpelijk dat mensen nog steeds hun hele hebben en houden op internet gooien zonder te beseffen dat Big Brother al in 1984 overging op computers i.p.v. een ijzeren kaartenbak.

Ik ken een demissionair minister die hier een harde plasser van krijgt.
Kijk mams, zonder handen.

1 opmerking:

  1. Ai neeje! (dat is voor de onderste opmerking)
    Tja inderdaad, ik weet het al langer dat men via facebook allerhande info kan in handen krijgen. Ikzelf heb een account ja... met enkel een profielfoto, wat algemene gegevens die iedereen kent en verder stuur ik alleen wat oneliners (van anderen) en felicitaties rond.

    BeantwoordenVerwijderen