woensdag 25 april 2012

Spreadsheet


De uitleg van de voorgenomen bezuinigingsmaatregelen van het kabinet Rutte geven me toch te denken, speciaal voor wat betreft de receptbijdrage van 9 euro.


Wanneer ik de toelichting bij de spreadsheet lees ontgaat me de finesse.
Je betaalt 9 euro per recept(regel). Wattisdatdan? Iemand die 6 medicijnen slikt heeft dus per maand 6 receptregels neem ik aan; dat is 54 euro afrekenen bij de apotheek, cash.

klik voor groot
Dat tikt snel aan, in 12 maanden tijd zijn dat 72 receptregels tot een maximum van 380 euro. Een beetje chronisch zieke zit daar al snel aan. Boven het verplichte eigen risico van 250 euro, de verhoogde premie en het uitgeklede basispakket.

Als het medicijn goedkoper is dan het originele kost het eventueel minder - maar we krijgen allemaal al vervangers uit verre landen als Cyprus of India; gaat de apotheek dan naar rato 8,16 aanslaan of 4,50?
Dat wordt een grote administratieve hobbel die zich eigent voor creatief boekhouden. Bij de apotheek en bij de verzekeraar. Want dat geld moet uiteindelijk naar de staat, na aftrek van de kosten.

En wat te doen met een medicijn van 9,15 per potje. 9 euro toeslag rekenen ? De administratie kost meer. En wie gaat dat bijhouden? De zorgverzekeraar, die nog meer administratie gaat voeren. Wég afdracht naar Cees-Jan, kassa voor de verzekeraar.

Ik besef dat die Velthuijsen met het handje dat zelf niet heeft bedacht; dat moeten een paar wrokkige topambtenaren zijn op het ministerie.

Kunnen we niet regelen dat bij wisseling van de regering er ook een wisseling van ambtenaren plaats vindt? Die nu blijven zitten en hun eigen plannen uitvoeren.

In gedachten zie ik die ambtenaren in inter-ministerie overleg nadenken over te nemen maatregelen ten goede of ten kwade, in een rood-roze fitnesszaal, op zachte kussens en een goeroe in maillot.

Ik ben benieuwd welke fractiespecialist gezondheid eens gaat rekenen, want voorlopig is de maatregel nog niet controversieel gemaakt; wat dit kabinet er nog kan doordrukken met behulp van de schaduwspringers zal het niet laten.

Leg me nog maar eens uit wat het bijbetalen door de burger voor effect heeft op minder uitgeven door de staat. Vestzak-broekzak heet dat, rondpompen van dezelfde euro. En van die ene euro had de burger beleg op zijn brood kunnen kopen.

Denk daar maar aan als u vanwege het landsbelang op het Malieveld staat, met uw hoedje, uw vlaggetje en uw toeter. Want wie genaaid wordt wil gezoend worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten