zaterdag 18 augustus 2012

Henry

Door een uitdrukking uit de Jordaan: 'Harrie Delacadere, hij is niet dood, hij leeft', kwam ik bij Henri de Lagardère uit, een hoofdrolspeler uit de 19e eeuwse roman Le Bossu.

Er hebben discussies plaatsgevonden over de Jordaneese variant, die je bijvoorbeeld kon horen als iemand plotseling tevoorschijn kwam, terwijl men dacht dat hij ergens anders was. Louis Bouwmeester trad in het toneelstuk op, dat 'De gebochelde' heette en het feit dat er later ook een hoorspel van is geweest zal eveneens aan de populariteit hebben bijgedragen.


In Frankrijk is Le Bossu nog steeds een populaire figuur, in verfilmingen met o.a. Jean Marais, een postzegel en een stripboek. Niet verwarren met die van de Notre Dame. Die Fransen weten wel wat cultuur is.

Resumé en dictee:
Dix-sept ans ont passé depuis la mort du duc de Nevers, traîtreusement assassiné par le duc de Gonzague qui a, depuis lors, épousé sa veuve, Blanche de Caylus. Aurore, la fille de Blanche et de Philippe de Nevers, est devenue une belle adolescente blonde, ardemment protégée par le chevalier de Lagardère, qui l'a recueillie dans les fossés du château de Caylus. Lagardère a exécuté de sa main tous les spadassins qui ont assailli le duc de Nevers, le soir du drame. Il lui reste maintenant à se venger de Gonzague et à rendre à Aurore son nom et sa fortune..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten