donderdag 16 augustus 2012

Keizerskleren

Het is hier warm, de aircomonteur moet nog steeds komen  Veel zon dus.
En dan moet er toch wat gezegd worden over die zomergaste met haar trendboek.
Het bromde en bruiste, gutste en bezonk, en haar woordenstroom werd  onderbroken met zuchten en grootste gebaren, alsof ze uit de tobbe dreigde te vallen.
Met een spreekstijl à la Prinses Petra: zoziaale en zenzatzioneel. En dan maakte ze haar zinnen af met anglicismen en verkeerde vervoegingen. Of ze stopte gewoon midden in een zin. Jiskefet.
Is het nu gestofzuigd, gestofzogen, stofgezogen of stofgezuigd? Zoiets, maar dan simpeler, zoals mensen ook kopje kofje kunnen zeggen. Arnhem dus.


Lidewij Edelkoort, bij zo'n naam denk ik onwillekeurig aan een slanke deerne met vlechten, gehuld in een wapperende nachtpon, maar het was anders. Vooral dat hoge voorhoofd, die bril.
Lidewij is een trendforecaster, dat is wat anders dan een trendwatcher. Ze heeft 100 collega's worldwide, maar ze kent ze niet persoonlijk.
Ze kleedt zich neutraal om niet afgeleid te worden, en vergat dat ze vlindermouwtjes aan haar bloesje had.

Haar unieke trendboek waar autofabrikanten en modehuizen, stijlbladen en meubelontwerpers zeer veel geld voor uitgeven deed me denken aan de monster- en ontwerpmappen die vroeger bij confectie-ateliers circuleerden. Kleurstalen, reepjes stof, uitgeknipte foto's, je had vroeger Ryam agenda's die er na een schooljaar ook zo uitzagen.
Ze reist veelvuldig naar her en der, hot naar haar, en heeft onderkomens in Parijs en New York, of waar dan ook, maar ze is er weinig, want altijd onderweg.

Op uitzending gemist moet u maar even gaan kijken, als u het doven van de olympische vlam interessanter vond. U heeft inderdaad iets gemist.
Voor een aardig verslag kijke men bij Claar, die geen commentbox kent.

Als Lidewij het niveau van trendmaker heeft bereikt, zal zij nogmaals uitleggen waarom het succes van de vuvuzela aan haar te danken is.
Tort die tijd blijft ze reizen, vaak en veel, overal en nergens thuis. Het kenmerk van de loner, die niet bij een groep kan horen, en altijd op zoek is.
Eigenlijk was ze wel aardig en zeer vermoeiend. Eenzaam ook. Toch heb ik de uitzending uitgekeken.

Een aantal quotes en begrippen die aan het denken zouden moeten zetten en die u vast zelf niet had kunnen bedenken (via vpro):

-Bankenwereld “Nog veel lijken in de kast”
-Cultuur zelfs in de dierenwereld (prieelvogel). Bezuinigen daarop desastreus.
-Mode wordt anonimiteit (capes)
-’Idee is van iedereen’
-Trend van 50 jaar. Nu omslagpunt. Risico’s en kansen.
-Mindtravel, Ontglobalisering, Tattoo
-Touchscreen weinig ‘touch’.
-Accepteren migratie
-Een partner verdubbelt je leven (‘nieuw paar ogen’).
-Verwevenheid analoog en digitaal
-Als markt niet werkt, waarom dan marktwerking
-Leven=Leren=Delen=Lenen
-Artisanaat. Locale industrie samen met kunst. Wel moderne middelen (robot,laser, 3D print)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten