dinsdag 9 oktober 2012

Samson en de mythe van oppassen

Eigenlijk was het voorgaande stuk over wazige televisiebeelden een afleiding om mijn boosheid over dat gesodemieter bij Jeugdzorg en de commissie Samson baan te geven.


Geschrokken, geschokt, verdrietig, onthutst, bijzonder pijnlijk, het tuimelde over ons heen. Het woord beschaamd, beschamend en consequenties trekken heb ik niet gehoord. Lering trekken uit het gebeurde ook niet. Dat geeft namelijk aan dat je toegeeft dat er ernstige dingen zijn gebeurd.
Opstelten keek alsof het net zo erg was al de bezwaren tegen de wietpas en dacht onderwijl hoe hij Demmink buiten deze nieuwe wind moest houden. Voor je het wist kwam er een bezoekrapport boven water, je weet het niet meer als demissionair minister.

En dan komen er beurtelings kortgeknipte vrouwen voor de camera die hun excuses uitspreken. Kortgeknipt drukt 'ik neuk niet meer' uit. Hoezo excuses? Consequenties trekken uit het gebeurde en je ontslag indienen. En neem al die blonde HBO-trutten van 30 ook meteen mee, die kunnen beter eerst zelf kinderen krijgen en na gedane opvoeding als herintreder met verstand van zaken het nog eens proberen.

En zo'n schaap verkondigde bij Treurig Vandaag dat je opgroeiende kinderen toch gelegenheid moest geven om hun seksualiteit te ontdekken. Slim genoeg gaf ze geen leeftijdgrens aan.

In het Zweedse model zijn de begeleiders vrouwen van boven de 40 jaar, met ten minste 1 kind. En dat al sinds de jaren zeventig. Dat u het weet, meneer Rouvoet, voordat u een advies gaat geven in opdracht van Jeugdzorg hoe het nu verder moet. De schaamhaartellers komen er aan. Men denkt twee jaar nodig te hebben. Zijn ingevoerde elektronisch kinddossier zal wel weer gepropageerd worden.

De ellende is dat er een boel volk (de z.g. boven ons gestelden) rondloopt dat van toeten noch blazen weten. Omhoog gerold boven hun niveau door dossiers te vullen en hun taak uit te besteden aan commerciële instellingen die op hun beurt tehuizen exploiteren. Dat is een overheidstaak in plaats van alle pleegzorgkinderen weg te stoppen in internaten en tehuizen waar de Inspectie voor de Gezondheid eens in de twee jaar op de koffie komt.

Ter informatie: Jeugdzorg valt onder het toezicht van de provincie en die verantwoordelijkheid moet over twee jaar worden overgenomen door de gemeentes.
Volgens Samson veel te vroeg i.v.m. ontbrekende expertise, maar Jeugdzorg zelf denkt dat ze het wel zullen klaren met hun eigen kennis en inzet.
Ze gaan dan ook beter opletten, zeggen ze al, want dat hoort bij excuses; beloftes om het nooit meer te doen, gedachtig het credo. 'kind jat koekje en kijkt treurig'.

Treffend is ook dat de commissie Samson weinig medewerking heeft gekregen van betrokken instellingen. Veel instellingen, ook buiten Jeugdzorg, zouden niet hebben willen meewerken, staat in de eindnoten van het rapport.
Weer een teken dat er gewoon een parlementaire enquête moet komen om dat volk onder ede te horen. Alhoewel dan weer de bekende kreten als niet bewust meegemaakt, mij zeker niet bekend en in mijn beleving was dat heel anders langs zullen komen.
Heel erg, namens alle medewerkers
Het gaat weer op zijn Nederlands: even bespreken, glaasje doen, plassen en handen wassen. In onwetendheid. Weg er mee, zoals je doet met een bos rotte groenten.

Heb ik toch nog opgeschreven wat ik er van dacht, en dat is maar goed ook, want ik ben pas halverwege het rapport Samson en heb nog steeds stevig de pest in. Na mijn stukje in mei 2012 is dat niet verminderd. Pleegzorg

Voor een meer beschouwende blik verwijs ik graag naar het artikel van Ineke Wolf.

2 opmerkingen:

  1. Ik lees al je artikels hoor weet alleen niet altijd een pasklaar antwoord te verzinnen :-) Fijne dag nog.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is wederijds, ik verwacht ook niet altijd een reactie hoor.

    BeantwoordenVerwijderen