woensdag 14 december 2011

EPD wordt PGD

Het landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD) blijft gewoon bestaan, maar gaat verder onder de noemer 'persoonlijk gezondheidsdossier.

Het PGD-netwerk zal door de verzekeraars gefinancierd worden via de zorgverzekering. In 2013 wordt aansluiting van de zorgverleners verplicht. Het gaat dan bij de zogeheten kwaliteitseisen horen. Dat wil zeggen dat de verzekeraars alleen een contract zullen afsluiten met zorgverleners die aangesloten zijn op het netwerk.
Wie betaalt bepaalt, heet het, maar dat is niet consequent want uiteindelijk vinden we de financieringskosten terug in de zorgverzekeringspremie.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft daarover overeenstemming bereikt met zorgverzekeraars, huisartsen, apothekers, ziekenhuizen en de consumenten en patiënten federatie NPCF. Schippers: "Veiligheid en betrouwbaarheid staan voorop", zegt de lieverd en benadrukt dat de verzekeraars absoluut geen inzage in de dossier mogen en zullen hebben.

Het EPD-project werd eerder afgeschoten door de 1e Kamer, wegens het verregaande ontbreken van privacybescherming.

De belangen die overheersen en de problemen die gaan optreden bij het invoeren en koppelen zijn nog steeds aanwezig, Net zoals de bezwaren.
Gewoon een kaartje in je portemonnee, bij je medicijnpaspoort en vaccinatieboekje is goedkoper. Kan er meteen het telefoonnummer van je huisarts in.
Oh wacht, een chip in je oorlel...

Ik heb nog 1 artikel over het PGB liggen, maar dat is zo lang dat ik niet weet hoe ik dat kwijt kan zonder het risico te lopen dat jelui afhaakt. Tenslotte zijn jullie allemaal erg gezond en jong van leden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten