woensdag 13 juni 2012

Zegeltjes erbij?


Het structurele probleem dat 'we' hebben volgens Barroso is te vergelijken met een familie die met de auto onderweg is naar de camping aan de Mediterraneo. quote

Onderweg blijkt een Franse dorpsbenzinepomp gesloten te zijn. Geen voorraad meer. Bij de volgende pomp kunnen ze tanken, op voorwaarde dat ze de pomphouder wat geld lenen, waardoor hij de pomp wat langer kan openhouden en ook zijn collega kan ondersteunen.
Als garantie krijgen ze extra blauwe én gele zegeltjes, die met een volle spaarkaart weer verzilverd kunnen worden voor het geleende geld, bij elke pomp van het merk..

Men rijdt verder en ziedaar, een pomp met een Griekse eigenaar, die net een halve tank kan vullen - als het gezin wt geld kan lenen kan hij er voor zorgen dat hij bij de terugweg weer voldoende voorraad heeft.
Men leent hem geld en hij geeft als garantie rode zegeltjes van eigen huis, drie spaarkaarten vol. Na drie maanden weer inwisselbaar, de pomphouder moet nog meer klanten en tijd vinden om zijn kapitaal aan te vullen.


Zo rijdt het gezin door tot op de camping en ziet bij aankomst dat de Europese benzinepompmarkt ingestort is wegens overmatige schulden. De tanks zijn leeg. Het personeel van de pompen loopt werkloos rond en de bestuurders van de oliemaatschappijen verklaren dat er een structureel probleem is.

Het gezin besluit om bij de lokale pomp aan de Costa alle zegeltjes te verzilveren, desnoods met verlies, doch helaas, blauwe en gele zegeltjes zijn van reeds failliete pompen. Weg geld. De rode vragen uitstel.
Weg vakantieplezier, hoe kom straks thuis?
Ze horen dan dat de bestuurders dat zelf gaan oplossen door volledig te integreren en 1 bestuurder te benoemen met algehele volmacht. Alle zegeltjes zijn inwisselbaar tegen groene zegeltjes.

Zoiets stel ik me voor als ik lees dat de ECB de laatste 12 maanden voor € 219 miljard aan Europese obligaties heeft opgekocht, voornamelijk van mediterane landen.
Als er een paar landen wegvallen uit de EU zit het structurele probleem er in dat de ECB (wij) met zegeltjes blijft zitten die alleen nog kunnen dienen als verzamelaarsobject Zoals die van de Russische spoorwegen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten