zaterdag 3 november 2012

Stegeman en de stille stiekemerd

In het weekend komt altijd Alberto Stegeman op de tv, met spraakmakende undercover operaties die het volk schokken en soms tot aangiften leiden waar je verder niets over hoort.
De amusementswaarde is niet hoog,  maar de scheefgehouden camera met omfloerste kaders, die iets verborgens suggereren, werken bij mij op de lachspieren. En op de irritatiesensoren, zeker ook door de veelvuldige reclames tussendoor, voorafgegaan door spannende beloftes van reality and shaming.

Daar gaat Alberto op jacht naar iemand bij wie je de uitvoering van een taakstraf kan afkopen. Je stuurt er een lokvogel met taakstraf op af, geeft hem uiteraard niets voor de moeite.(zegt Alberto) en laat hem 20 euro geven voor het feit dat de toezichthouder (medewerker van een sportvereniging)  zijn naam in de presentielijst aftekent. Eigenlijk is het ordinaire uitlokking, maar dat ziet Alberto anders.
Het is volgens hem en de rest van de onderbuik een schande dat zoiets mogelijk is en de reclassering gaat er onderzoek naar doe. Nee hoor, was nog helemaal niet bekend, die schokkende feiten. Nachtkaars en ambtenaren.

Het is het soort televisie waar ik niets mee kan en wil. Net zoals bij 'Opgelicht' en 'Kassa', waar we allerhande ergs meemaken, maar waar ik vaak verbaasd ben dat mensen met droge ogen zonder aanbetaling voor honderden euro's taarten en saucijzenbroodjes leveren aan een hen onbekend persoon.
'We stuurden de rekening, maar hij betaalde nooit'. Voor duizenden aanbetalen zonder factuur en niets geleverd krijgen, ook zoiets. Dat is voor de politie een civiele zaak, kost veel geld en moeite.
Ik kan u verzekeren dat het helaas een bepaald soort (goede) mensen overkomt.

Als ik die mensen op een rij bij Kassa zie zitten krijg ik de neiging om op te roepen om en masse (vaak gauw 15 man plus familie) bij de boosdoeners langs te gaan en even uit te  pakken. Zonder camera erbij.

Tevreden personeel
De hieronder besproken directeur ener b.v. had de gewoonte om bij wanbetalers vriendelijk te melden dat er een busje met bouwvakkers langs zou komen om het gedane werk teniet te doen.
Die belofte deed hij ook aan een vervelend mannetje dat een nepfactuur stuurde voor vermelding in een  bedrijvengids. 'Niet om gevraagd, ook niet om de aanmaning, als je niet ogenblikkelijk ophoudt met dat gezeur, kom ik die gids even bij je doormidden scheuren. Met 6 man.'

O ja, taakvervulling. Door die directeur ener b.v. die wegens vermeend rommelen met urenlijsten en facturen bij een aardige mevrouw van de reclassering zat en te  horen kreeg dat ze eigenlijk niets voor hem had. Op de vuilniswagen meerijden zag ze niet zitten en zodoende kon hij kiezen tussen koffie rondbrengen in het bejaardenhuis of zelf wat voorstellen.

Dat werd dus opruimen op een volkstuincomplex, waar hij elke morgen een kopje koffie dronk met de beheerder, wat timmeradvies gaf aan noodruftige sigarenrokers met een potlood achter het oor en vervolgens weer vertrok voor het aannemen van werk voor zijn nieuwe b.v.
Dan praten we over 15 jaar geleden.

Die Alberto. Staat elke keer hijgend in zijn dashcam te praten. Errug hoor.
Morgen gaan we een bijklussende huisvrouw vangen, in de afhaalshoarma. Heeft haar handen niet gewassen na het happy moment, hele buurt heeft chlamydia.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten